no

3 ting du bør vite om datatoverføring til USA fremover

24.02.2023

EU-parlamentet har kommet med kritikk av avtalen mellom EU og USA om av data og personopplysninger. Det stikker kjepper i hjulene for drømmen om enkel dataoverføring. Her er tre ting du bør følge med på fremover.

13. desember i fjor publiserte EU-kommisjonen utkast til godkjenning av USA som trygg mottager av europeiske persondata. Det falt ikke i god jord i EU parlamentet. Parlamentet har nå sagt at forbedringene USA har gjennomført ikke holder. De har 10 konkrete innvendinger mot avtalen som parlamentet mener må på plass før den kan godkjennes.

At EU-parlamentet er kritiske innebærer imidlertid ikke at ordningen ikke blir etablert .Parlamentet er kun en av flere høringsinstanser før avtalen bearbeides og eventuelt gokjennes.

Tre ting du bør være oppmerksom på fremover:

  1. Om parlamentets bønn om ytterligere forbedringer ikke stanser kommisjonens godkjenning, kan den forsinke prosessen og forenkle Max Schrems' neste søksmål.
  2. Rammeverket gjelder bare sertifiserte selskaper.
  3. Trolig blir det enklere å overføre persondata til USA i løpet av året, men du må nok gjennomføre overføringsvurderinger enda en stund.

Et siste bonuspoeng: Forbedringene amerikanske myndigheter har lagt frem, kombinert med en risikobasert tilnærming, gjør at mange typer overføringer til USA er relativt kurante. Gapet som skal tettes med tilleggssikringer blir dermed mindre.

Så drømmen om enklere bruk av amerikanske skytjenester kan uansett gå i oppfyllelse.

En tjeneste levert av Bull & Co advokatfirma AS